• Restoranų, kavinių virtuvių projektavimas
Restoranų, kavinių virtuvių projektavimas

Restoranų, kavinių, valgyklų, viešbučių ir kitų maitinimo įmonių projektavimas prasideda nuo kliento vizijos, idėjos, poreikių išsiaiškinimo. Technologiniai sprendimai priimami atsižvelgiant į tai, kokio tipo planuojama kurti maitinimo įmonė, koks numatomas lankytojų skaičius bei aptarnavimo tipas, ar planuojami banketai, furšetai, žiūrima į patiekalų asortimentą taip pat vadovaujamasi Lietuvos statybos techniniais reglamentais bei higienos normų reikalavimais. Pagal įmonės veiklos pobūdį ir dydį parenkami atitinkamo pajėgumo šiluminiai, šaldymo, indų plovimo, baro, smulkioji bei kita profesionalios virtuvės gamybos įranga. Laikantis higienos normų reikalavimų, projektuojamos restorano, kavinės sandėliavimo, buitinės patalpos, virtuvės atskiros gamybinės darbo vietos, skyriai ar net cechai bei jų tarpusavio komponavimas, nuoseklūs technologiniai procesai, teisingas žaliavų, patiekalų, švarių ir nešvarių indų, darbuotojų judėjimo srautai. Projektuojant maitinimo įmonę taip pat atsižvelgiama į virtuvės personalo darbo efektyvumą ir darbo sąlygas, todėl svarbu profesionalią technologinę virtuvės įrangą išdėstyti taip, kad išvengti nereikalingų judesių, atstumų, kad būtų kuo mažiau fizinio bei rankų darbo.
Siekiant kuo tiksliau ir patogiau suprojektuoti profesionalią restorano, kavinės, valgyklos virtuvę, būtina žinoti kuo daugiau informacijos apie projektuojamą objektą. Todėl čia labai svarbus kliento ir technologo glaudus bendradarbiavimas. Technologinio plano paruošimas priklausomai nuo konkretaus objekto, gali trukti savaitę, mėnesį ar ilgiau.

Profesionalios virtuvės technologinį planą (technologinę dalį) sudaro:

  1. Aiškinamasis raštas (maisto tvarkymo proceso aprašymas, projektinės gamybos ir kitos su maisto tvarkymu susijusios apimtys, maisto tvarkymo subjekto darbuotojų skaičius, numatomą steigiamo maisto tvarkymo subjekto darbuotojų skaičius, pamainų skaičius);
  2. Gamybinių patalpų ir įrangos išdėstymo planas;
  3. Įrangos prijungimas prie elektros sistemų planas;
  4. Įrangos prijungimas prie vandentiekio, kanalizacijos sistemų planas;
  5. Įrangos prijungimas prie dujų sistemų planas;
  6. Ventiliacijos gaubtų planas;
  7. Profesionalios virtuvės įrangos žiniaraštis.

Technologiniai planai rengiami ne tik viešojo maitinimo įstaigoms (restoranams, kavinėms, barams, picerijoms, greito maisto užkandinėms, gamybiniams cechams, kepyklėlėms, parduotuvėms), bet ir kitoms įstaigoms ar atskiroms patalpoms. Tai gali būti:

  • Mokyklos
  • Darželiai
  • Ligoninės
  • Reabilitacijos įstaigos
  • Poliklinikos
  • Viešbučiai
  • Kaimo turizmo sodybos
  • Ūkininkų produkcijos perdirbimo patalpos
  • Sporto klubai
  • Grožio salonai
  • Individualūs namai, butai
  • Kiti objektai ir patalpos.